TINGGALKAN LINK BLOG ANDA DI SINI!!

SAYA AKAN LAWAT ANDA KEMBALI.. INSYA ALLAH



Golden Churn Pure Creamery Butter halal ke tak ni?

Tak habis² isu halal haram butter yang popular ngan mahalnya ni..
sekejap halal sekejap tak.. akak pun konfius


wei... jangan la wat memain...
bulan posa ni mesti ramai yang guna mentega golden churn ni 
especially nak buat kek lapis..

The latest Majlis Agama Sarawak keluarkan kenyataan media
bertarikh 28 Julai 2011,yang butter ni tak halal. So, wat da ya ting?
 
sila klik kasi besou...




Mari baca lagi...

Lafaz niat puasa untuk sebulan dan berbuka puasa

Dah nak posa ni, ingat lagi tak niatnya? Tak ingat takpe..
maklum le niat setahun skali, ye dak...
Mari kita refresh kan balik yer...


Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan :

  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. 

Lafaz niat setiap malam. Niat ringkas :

نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala

Lafaz niat setiap malam. Niat lengkap :

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala

Lafaz niat berbuka puasa pula :


sumber : http://ms.wikipedia.org




Mari baca lagi...

Jadual waktu imsak dan berbuka puasa 2011 KL dan Putrajaya

Dah nak mula puasa ni..
meh la tengok² jadual waktu imsak dan berbuka puasa
bagi Kuala Lumpur, Putrajaya dan kawasan yang sewaktu dengannya






Mari baca lagi...

Lagi lagi projek apam

Kali ni misi 2 hari berturut-turut.
23 July sepupuku kawin, so sajer la nak bawak buah tangan.
Bermula la misi pada malam 22 july jam 10.45 malam.
Mula dah lewat, habis pun musti lewat gak.. gedebuk gedebak
campur makan darab tengok TV tolak kemas2,
kul 4 jugak akak titun... adoi itu baru half mission.
Kena sambung esok pagi pulak...


Pagi 23 july menyambung misi semalam dengan satu adunana lagi...
dan ini hasilnya...


bertemakan tutti fruity dengan filing stroberi, bluberi dan kaya

Balik dari kenduri kawin Si Meen, meneruskan misi kedua untuk 24 july plak...
esoknya ada besday party anak buah akak, mami nya dah mintak
buatkan apam kiut untuk anaknya. Misi bermula 8.00 malam, nampaknya 
percubaan mendesign bumble bee berjaya!


Selesai je bumble bee, akak meneruskan adunan kedua dengan ladybugs plak.
Berjaya juga walaupun ini percubaan pertama.. Akhirnya kul 2 am akak titun
lepas tengok citer cina..

Hasilnya bertemakan tumble bugs (cam nama game plak!)
Filling sama jer - stroberi, bluberi dan kaya..
Hepi Besday to Nazreen ke-3 taun

Balik party dalm kul 3.30 petang, akak terus flat!
Kena cover balik waktu zzzzz aku..



Mari baca lagi...

Tasik beku

Cantik.. sesekali tasik membeku di musim sejuk beku pemandangannya
oh! sungguh mengasyikan. Ciptaan Illahi yang Maha Agung.


yang bulat² tu, bebuih yang terperangkap di bawah air




credits Emmanuel Coupe





Mari baca lagi...