TINGGALKAN LINK BLOG ANDA DI SINI!!

SAYA AKAN LAWAT ANDA KEMBALI.. INSYA ALLAH



No More Boo.....

Yes! Terima Kasih Harimau Malaya!!

 Malaysia lantas unggul duluan lewat Safee Sali di awal babak kedua
bagei  mengukuhkan lagi mata buat Malaysia
(apaan aku ni sih... ngomong Indon laks!)

Ternyata ramalan Si Paula tepat seperti sedaranya Paul si soton

 "Yah, aku pulang dengan kekecewaan,” 
tulis Galang di blackberry massanger 
dan menyebutkan ia kecapean (penat) karena berteriak-teriak 
dan pulang dari stadion naik bus.

Aku malas nak ulas banyak2 bukan reti sangat pun pasal bola nih,
yang penting di sini adalah 31 Dis 2010 adalah
CUTI PIALA SUZUKI

PLEASE NO MORE BOO... KITA YEAA KAN PULAK
(harap2 sokmo la gitu...)

# kejadian : 29.12.2010 Rabu - 8.00 malam
# lokasi : Indonesia
# apa kes : Harimau Malaya menang beb! 5-2
# hero : Harimau Malaya la...
# nak komen? klik kat sini...
Mari baca lagi...

Kebakaran di Gambang Water Park...

bukan water park tu yang terbakar,
tengok la muke memasing.. habish! hangus! hancus!


memacam aksi budak2 ni...

dah senyap sunyi.. tinggal kami je yang terhegeh-hegeh nak bergambo

pulun abis-abisan dari start bukak sampai tutup park tu..
pueh hati.. 2 tahun korang tak minta pegi sana lagi.. (leh caye ke bebudak ni?!)
Kecebuurrr...
woo... kalo nak kejut bangun skolah pagi skit punye liat ye!
time nk pegi water park.. korang lak yang kejutkan mak ayah ye..







# kejadian : 06.12.2010 - 10.00 am - 6.00 pm
# lokasi : Gambang Water Park, Kuantan
# apa kes : best woo...
# nak komen? klik kat sini...
Mari baca lagi...

Dari PD ke TC!

Ini bukan sebarangan punya boye darat.. ini brand tembaga punyo.
senang lak dapat nangkap boye ni.. ni musti boye tu dah letih sgt,
dah takde kudrat nak melawan.. maklum la, 
perjalanannya jauh dari PD ke TC! kui3x....
Ingat lari kat Kuantan selamat ke? rupenye idok juge ye..

Ni aku nak interbiu dengan orang yang berjaya menyelamatkan TC
(versi aku...)

Hero kite - Jo Dayak the Wave Surfer

Camne Jo boleh jumpa boye tu..?
Masa tu dalam kul 7.25 malam, ada sorang mamat ni bagitau
yang dia jumpa biawak komodo terdampar keletihan.. 
so saya pun pergi la tengok, kan.. saya peratikan bebetul
dupdap dupdap jantungku berbunyi... ini bukan komodo ni.. 
ini boye tembaga sesat... komodo ngan boye pun tak leh beza ke..?

Dah tu apa yang Jo buat..?
Nak buat tak tau tak leh.. bahaya bagi pengunjung, lebih-lebih lagi
saya sebagai surfer, kan... Jadi saya tenangkan diri, tarik nafas pepanjang
TING! saya dapat idea... saya campak towel saya kat muncung boye tu,
saya pegang ekornya, dia libas... saya campak tali lak, dia melawan dan heret
saya ke laut.. ape lagi saya jerit kat kengkawan saya.. help!help!
sambil berusaha tutup muka mulut boye tu ngan towel dan jerut tali


Jo tak dpt angkat sama kerana aku tgh interbiu dia

So ape prasaan Jo masa tu...?
Saya bergelut dengan binatang buas itu hampir 5 minit, saya ketepikan perasaan takut 
dan membayangkan diri saya seperti pakar hidupan liar Australia, 
Steve Irwin untuk menangkap binatang buas berkenaan(buaya tembaga)


# kejadian : 14.12.2010 - 7.25 malam
# lokasi : Teluk Chempedak, Kuantan
# apa kes : buaya tembaga 150kg - 200kg sesat
# hero : Mohd Ridzuan aka Jo Dayak
# nak komen? klik kat sini...
Mari baca lagi...

Keras tangan.. ada bakat ke?

heh! ni la warna tema brani mati yang aku hasilkan..
ADA BRAN??


merah + biru + putih
bile dah siap, lawo la plak.. (masuk lif tekan sendiri nampak...)

boley la aku wat bisnes buat hantaran lak lepas ni...
sesapa berminat sila kontek aku 0.1.6.6.4.6.4. tekan2 tak dapat!

# kejadian : 05.12.2010 Ahad
# lokasi : Felda xxx 3
# apa kes : adik aku tunang
# hero : dah tentu aku...
# nak komen? klik kat sini..or bawah..
Mari baca lagi...

Bantuan kemanusiaan

 
wow! sumbangan yang memberangsangkan
hingga mencecah siling

16.11.2010 Erk.. ni bantuan mangsa banjir ke..?
 Bagus tul bebudak Hasil ni.. Sib baik zaman aku kat situ dah berlalu.
Kalo idak, maunya aku join same..

Penerima sumbangan, sila beratur ye...
Mari baca lagi...

Baca ni sebelum potong kuku mu...

RASULULLAH S.A.W BERSABDA YANG ERTINYA:
Barang siapa yang memotong kukunya pada;

Hari Sabtu :  
Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Hari Ahad :
Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan
Hari Isnin : 
 Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari Selasa :  
Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu :  
Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis :  
Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat :
Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya 
dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

Jadi, potong kuku bukan sebarang potong tapi ada kaedahnya ya adik2...
Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati.
Lagi satu, mulakan potong kuku tu mulai dengan Bismillah
dan selawat Nabi dan potong bermula dari jari telunjuk sebelah kanan
sampai jari kelingking tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri
sampai ibu jari tangan kiri dan akhir sekali ibu jari tangan kanan.
Kalau kaki pula, mula dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri.
Korang refer la kat pic kat atas tu hah...

Selain tu, kita juga perlu buang kuku tu di tempat yang tidak kotor,
eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah,
Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah itu bersih bersinar

Wallahua'lam.
Mari baca lagi...

Sepupu kawin...

 09.10.2010 Selamat Pengantin Baru Rehan & Harry
Alamak! Merah sangat la mak ngah! 
Tengok la hero aku tu, kan main lagi jadi pengapit kecik

berposing depan pelamin

antara hantaran pengantin laki ke pompuan
bersangkar2 gitew...

ni lak hantaran pengantin pompuan kpd pihak lelaki
dua2 hantaran digubah oleh orang yang sama

 Mas kawin RM40 yang disuruh gubah oleh MakTeh
Aku ke yang buat ni..? cam tak percaye jek..
tapi itulah hakikatnya.. hasil tangan main belasah je
dengan tak cukup barang & bahannya
tetap nampak cantik jugak.
sib baik tingat teknik yang Kak Jee penah demo kat aku

Diera...  NEXT!

Mari baca lagi...

Eidul Fitri 1431

Mari baca lagi...

Jahit manik maniac...

 Mak mu gembira dapat banyak tempahan... masyuk!!

07.09.2010 Ye.. kami sedia menerima tempahan...
cis.. banyak la korang! Nak menyiapkan satu baju pun terkial2
Gini la fenomena raye tahun ni.. memasing sibuk nak glam raya kali ni.
Curi tulang ye? (suara sape lak tu?) Oh tidak! Kerja kami dah beres...
Masa yang terluang kami isikan dengan kegiatan yang berfaedah
seperti ini.. ye lah daripada kami tido.. kurang pahala posa!
Tidak ke begitu kengkawan?

Ini projek tuk baju babyku - Baby Daisy Design

aku rasa design 1st tu tak lawo.. jadi aku tukar lain lak..

Ahah! Ini keroje kamu yeh!
Mas ni leh tahan rajin & kretip nye tuh!

# kejadian : di bulan Ramadhan 1432 
# lokasi : opis di rahsiakan 
# apa kes : aktiviti haram 
# hero : Harimau Malaya la... 
Mari baca lagi...

Tak puas lagi...

26.08.2010 Kewajipan ke Jalan TAR & Sogo
Ini perkara wajib setiap kali nak raye.
Tapi kali ini pergi ngan anak2 je kerana bapaknya
kereja out station setiap hujung minggu bulan posa.
Oleh kerna hujung minggu takde org nak jaga Marsya,
terpaksa la amik cuti untuk bershopping.
Kali ni puas hati la dapat beli ape2 yang patut..

 di malam raya.. cube cari mane pakcik Ali?

Malam raya tu plak, pergi lagi ke Jln TAR tu..
bukan ape, orang kate banyak yg barang murah & dilelong,
so ape lagi, dah tak balik kampung tu, amik la kesempatan ke sana
bersama makcik2 ku yg sporting, sempat la sambar
baju murah2 tuk gi keje nanti... hehehe
sebenarnya tak puas lagi berjalan, kejap beno peginya...
tak puas aje... gitu la org pompuan!
Mari baca lagi...

My Gifts


19.08.2010 yeay..yeay.. dapat hadiah!
Dari sape lagi kalo tak dari my best buddy - ANI
malu lak saya... (pipiku keshimmeran)

MakSu Nani..? Yeah.. tu my other name tu..

21.08.2010 U see.. kan akak dah bagitau
akak ni masih muda remaja.. (kira la lilin tu - 14)
Mekasih la wat KakLang... wat susah2 je
dah la lauk berbuka enak bangat tapi tak larat makan banyak
kenyang air soda bandung tu gamaknya...
Oh ye.. hepi besday tu Mirul too on 20 Aug..

Mari baca lagi...

Happy Birthday


Glitter Graphics - http://www.sparklee.com

15.08.2010 Alahai.. dah berumur dah aku rupenye..
walo pun nombor naik tapi akak tetap maintain dik... (baca dgn suara sengau)
Ape la ade dengan angka? 
Orang yang baru kenal akak, ingat akak remaja lagi tau! u see..
berlagak la plak bunyi nye.. tapi itu la hakikatnya..
Alhamdulillah, tuhan berikan keawet mudaan kepadaku..
Sape mau petua?! (sila angkat tangan ye...)
Sediakan pengerasnya - akak mintak tak banyak..
satu je... 1kg Gold Bar or Coin... kui3x


Takde ape yang aku harapkan di kala usia begini
hanya keredhaan darimu Ya Allah..

owh... aku ade wat kek besday aku sendiri
Kek Strawberi.. my 1st try setelah berkurun lama tak wat kek.

 pandangan dari bawah sungguh cantik
dari atas..? tetibe je kamera rosak! kui3x

 warne pink stroberi tu soft sangat tapi sodap..!
  OK la tuh! Lenkali leh wat lagi..


Pada sumer yang wish hepi besday kat aku,
terima kasih bebanyak ye...
Mari baca lagi...

Shopping Spree

07.08.2010 Adus... letih tul melayan kerenah bebudak 
time nak bershopping ni.. tak gheti dok diam.. 
Mana taknya, time tido Si Marsya rupanya... 
Si Muqry yg ngantok gak, mula la wat peel.. 
yang Si Kakak lak tetiba je rasa tak sedap badan n pening2.. 
Iboo lak pun rasa tak best shopping kali ni.. why aah? 
Pasal lokasinya kah atau pricenya kah? 
Iboo ingat nak berjimat skit tahun ni, 
tapi nampak gayanya lari lagi le budget aku.. huhuhuhu... 
Itu pun tak habis beli lagi tu.. adoiyai.. 
Misi lepas ni, seperti tahun2 sebelumnya iaitu area Jalan TAR la.. 
kena amik cuti la jawabnya.. 
shopping kat situ baru aku puas hati walaupun sesak barak
Ya.. misi seterusnya ke sana...!
Mari baca lagi...

Floria Putrajaya 2010

 
18.07.2010 Pesta Bunga-bungaan
Akhirnya tercapai juga hasratku nak gi tengok bungaan ni..
Wah, kan main lagi... ceria tul kalernye!
punya la ramai amat manusia, dengan cuaca panas
but at the end hujan lebat gak petang tu..
Aku pun tak tau ape yang best kat sini..
tapi boley la..

Mari baca lagi...

Cutie Cuppies

Cik Ha cuppies website - LIYA-DELIGHT

03.07.2010 Birthday Nayli ke 10.
Memang cadang nk beli cupcake je..
so aku pun search la blog org2 yang jual cuppies ni..
dan dengan tiba2 ada member tag cupcake fat fb aku.
Wah! member dah teror buat cupcake, bila dah ade member yang duk
di kawasan yang sewaktu dengannya yang leh wat cupcake ni,
sonang citer - delivery till to the door step la kan.
Bab design cupcake ni, aku cuma bagi contoh je and then
pepandai la ko buat..tu la ingat nak oder 25 pcs tapi si ayah
nak jugak beli kek yang besar skit.. tak puas katanya makan sikit2 ni
So credits to Cik Ha di atas kesedapan choc ganache nye hinggakan
my sis in law ingat aku oder kat bakery lagi...

makan ala kadar aje... jemput la tengok!
Mari baca lagi...

Hepi Besday Fren

E-eh! Samo la plak ngan gambo frame tue...

01.07.2010 Cekelat buat sahabat lama.
Akhirnya cekelat yang diorder khas untuk besday present my best buddy
dah sampai ke tangannya.. cepatla plak, besdaynya Sabtu 3 Julai
(sama ngan anak sulong aku) lokasi Kemaman, kot posto tak deliver hari tersebut
aku budget 4 - 5 Julai OK la... Anyway aku hepi dia so surprise n appreciate
ngan gift aku tu. Trus tipon aku sejurus menerimanya.. Kronologinya -
aku terbaca dalam Mega Utusan pasal personalizable ceklat wrapper ni dan check website.
Aku rasa begitu interesting n unik skali kalo dapat bagi kat sesapa.
Ingat nak bagi kat anakku tapi aku dah ade projek lain, so memandang ada
sorang lagi sama besday ngan anakku lantas aku teringat akannya..
lagipun selama ni dia banyak memberi kat aku, so this is pay back time!
Sori ye Ani.. walo pun murah tp kelainan n keunikkan tu yg buat aku teruja.
p.s :  aku curi gambonye di FB.. hehehe hebak aku!
Mari baca lagi...

Aktiviti cuti sekolah...

13.06.2010 Jejalan cuti sekolah...
Memandangkan cuti sekolah kali ni takde bajet nak jalan jauh,
maka aku bawa la tempat bajet baik punyo.. FREE lagi!
kesian, daripada terperuk je kat rumah, 
elok la buat aktiviti sikit..
Tapi sebelum jalan tu, perut kena isi dulu...
emm... yummy... untuk makan, bajet lebih skit takpe
(sarapunch = sarapan + lunch terus... kui3x)

ini la Muzium Alam Semulajadi Putrajaya, Presint 15

kan main sonot lagi berpelukan ngan patung2 tuh...

bebudak ni baru berkenalan ngan tapir huhuhu...

Takpe lah anak-anakku,
bila cuti sekolah hujung tahun nanti,
baru kita gi tempat best skit! Oraight?!
Mari baca lagi...