TINGGALKAN LINK BLOG ANDA DI SINI!!

SAYA AKAN LAWAT ANDA KEMBALI.. INSYA ALLAH



Projek hadiah Hari Guru

lagi lagi apam...


ilham idea kreatif datang di tengah malam

Anak akak ada sambutan Hari Guru di sekolah hari ni (27.05.2011)
Cadangnya dia nak bagi brooch, rasa cam tak best je bagi brooch cinonet
gitew jek.. so akak ingat nak buat apam skit di samping promo..
hahah sempat lagi kau neng... dalam duk tengah baking tu sesambil tu
cari ilham nak deco apam tu, camne nak letak bekas brooch ngan apam tu
nanti. Cam tak sesuai je.. tetiba PLING! idea sudah mari.. tu pun dah nak
dekat pukul 12 malam.. Nampak tak brooch tu..? Akak pinkan kat tengah riben.
Lepas tu sempat buatkan tag card lagi. Sendiri tengok pueh ati dongan 
kekreatipan den ni hah.. (saje puji diri sendiri, tak bleh ke?).
Kesudahannya kul 2.30 akak masuk tido.. sampai terbawak dalam mimpi.
Pagi tu, anak senyum puas hati tengok hasil air tangan iboo nye..
Iboo tengok anak gembira pun dah cukup.. pada cikgu2 sumer,
rasa dah lewat tapi nak cakap gak, "SELAMAT HARI GURU"




Mari baca lagi...

Kenapa Malaysia perlukan projek LYNAS itu??

Kecoh tentang pembukaan kilang memproses nadir bumi di Gebeng, Pahang oleh syarikat Lynas Malaysia Sdn. Bhd. Aku tergerak untuk membuat sedikit kajian tentang isu ini selepas menonton video yang dirakam dalam bahasa Malaysia oleh seorang warganegara Australia sendiri berkaitan isu ini. Kalau dah sampai macam tu, nampak sangat perkara ini bukanlah perkara yang remeh.

Setelah membaca artikel berkaitan Rare Earth Elements di laman National Geographic, aku berpendapat Malaysia memerlukan kilang memproses nadir bumi ini. Kita kena ingat, ekonomi kita sangatlah bergantung kepada pengeluaran petroleum. Bila sampai masanya, pengeluaran produk hasil daripada petroleum akan berkurangan sekali gus mengurangkan pendapatan negara. Walaupun ada industri lain seperti minyak sawit, industri seperti ini tidaklah memberi impak yang besar pada ekonomi kerana permintaan dunia tidaklah tinggi.

Nadir bumi ini diperlukan untuk menghasilkan komponen peralatan elektronik. Hasil daripada penggunaan nadir bumi inilah kita dapat menikmati peralatan elektronik yang nipis, kecil dan ringan seperti iPad 2 kerana komponen yang terhasil daripada penggunaan nadir bumi ini adalah lebih baik dan efisyen berbanding komponen yang dihasilkan menggunakan bahan tiruan.

Sekarang ini, negara China membekalkan sehingga 97% permintaan dunia untuk nadir bumi yang diproses untuk kegunaan industri. Dengan kuasa yang besar seperti itu, mereka boleh mengehadkan pembekalan sekali gus menyebabkan kenaikan harga barangan elektronik seluruh dunia. China merancang untuk mengurangkan eksport nadir bumi yang telah diproses dengan alasan untuk kegunaan dalam negara mereka walaupun kita semua tahu bahawa mereka sengaja mengekspoitasi monopoli mereka dalam pasaran dunia supaya harga bahan ini meningkat.

Permintaan untuk bahan ini tak akan berkurangan kerana industri pembuatan elektronik memerlukan bahan ini. Oleh itu, pembukaan kilang pemprosesan nadir bumi di Malaysia, merupakan satu langkah yang baik untuk menambahkan pendapatan negara. Kilang yang dibuka di Gebeng, Pahang itu akan berupaya menghasilkan nilai eksport sebanyak RM8 billion setahun dan dijangkakan meningkat dari tahun ke tahun. Ini dapat memberikan pendapatan tetap yang lumayan kepada negara kita kerana kilang tak banyak negara mempunyai kilang pemprosesan nadir bumi ini.

TETAPI

Apa yang bodoh aku lihat dalam projek ini ialah:
  • Keputusan yang dibuat oleh individu untuk mengeluarkan lesen pembinaan kilang tersebut pada tahun 2008 dibuat tanpa pengetahuan orang awam, termasuklah rakyat Pahang itu sendiri. Apabila negara mula melibatkan diri dalam pemprosesan bahan radioaktif, kajian menyeluruh perlu dijalankan sebelum apa-apa lesen atau arahan dikeluarkan untuk memulakan pembinaan.
  • Apabila negara memberikan lesen kepada syarikat luar untuk membuka kilang pemprosesan mereka, harapan kita adalah supaya dapat membuka peluang pekerjaan yang banyak kepada rakyat negara ini. Namun dalam hal kilang pemprosesan nadir bumi oleh Lynas Malaysia Sdn Bhd, peluang pekerjaan yang dibukan adalah sebanyak 350 sahaja. Langsung tak berbaloi dan tidak akan memberikan impak ekonomi yang diharapkan.
  • Pengecualian cukai selama 12 tahun. Ini adalah yang paling bodoh. Kita terlalu baik sampaikan industri yang menghasilkan sisa buangan radioaktif diberikan pengecualian cukai walaupun industri tersebut dianggarkan akan membuat untung berbillion ringgit pada tahun pertama pembukaannya. Bila negara tak dapat satu sen pun daripada industri yang sememangnya membahayakan rakyat ini, apa gunanya kita berikan mereka lesen untuk beroperasi di negara kita?
  • Menteri Western Australia, Hon Norman Moore memaklumkan sisa buangan radioaktif itu adalah milik Malaysia dan tidak akan diterima balik oleh Australia.
  • Lokasi yang terlalu dekat dengan kawasan kediaman. Jarak 2 km dari Balok dengan kepadatan penduduk seramai 16700 orang. Jika diambil kira keluasan evakuasi di Fukushima dengan jarak 40km dari Gebeng Kuantan, kebocoran sisa radioaktif akan melibatkan keseluruhan penduduk di Kuantan, Gambang, Cherating malah Kemaman di Terengganu sekalipun. Jumlah penduduk yang mungkin terlibat boleh mencecah hampir 800 hingga 900 ribu secara keseluruhannya dengan Kuantan sahaja di sekitar 600 hingga 650 ribu orang. Syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan Australia adalah minima 35 km dari kawasan penempatan penduduk.
  • Denda RM50 juta seperti yang termaktub di bawah Akta Perlesenan Tenaga Atom Perenggan 59 (1) untuk setiap bencana kepada Lynas dilihat cukup ringan berbanding hasil RM8 Billion setahun. Hanya satu bencana yang melibatkan sisa radioaktif memadai untuk menjadi ancaman yang serius dan kekal lama kepada semua.
Kesan terhadap penduduk di kawasan sekitar kilang tersebut (Kuantan & Kemaman khususnya):
  • Nilai hartanah akan merudum kerana tiada siapa yang mahu membeli tanah atau kediaman di sekitar Kuantan dan di Kemaman.
  • Ancaman kepada syarikat berdekatan khususnya Petro-Kimia seperti Kaneka, MTBE, Petronas BASF dan BP Chemicals. Kerugian yang besar jika operasi mereka terganggu dengan insiden kebocoran sisa radioaktif yang boleh menjejaskan kesihatan pekerja mereka.
  • Pelabur baru dari luar negeri dan dari luar negara tidak akan berminat untuk melabur kerana ancaman sisa radioaktif daripada Lynas. Risiko terlalu tinggi.
  • Sektor pelancongan (Cherating) & perikanan (Kuantan) kemungkinan besar akan terjejas.

Nadir bumi yang dilombong di Mount Weld mengandungi beberapa mineral utama dan diantaranya ialah monazite. Monazite adalah bahan radioaktif. Di dalam bahan mineral monazite ini terdapat thorium, cerium dan lanthanum. Monazite kaya dengan thorium dan thorium ini juga adalah bahan radioaktif yang tinggi dan boleh digunakan untuk menggantikan uranium dalam menghasilkan tenaga nuklear. Berikut adalah kes-kes yang berkait rapat dengan thorium:
  1. Syarikat Mitsubishi Chemical yang terlibat dalam industri pemprosesan nadir bumi di Bukit Merah dikaitkan dengan 8 kes leukimia dan 7 kes kematian. Telah ditutup pada tahun 1992 dan kerja-kerja pembersihan sisa masih berjalan sehingga ke hari ini (hampir 20 tahun) dan telah menelan belanja lebih RM300 juta.
  2. Kesan toksik dan radioaktif dari industri ‘rare-earth’ di Baotou Mongolia. Setiap langkah pemprosesan nadir bumi yang bermula dari perlombongan bijih ke ‘rare earth oxide’ atau ‘rare-earth metals’ banyak menggunakan bahan asid dan kimia. Malah ketika perlombongan bijih, bahan asid akan dimasukkan ke lubang yang digali. Sisa buangan radioaktif khususnya Thorium juga dihasilkan ketika melalui semua proses itu. Kebocoran bahan asid, kimia dan sisa radioaktif ini yang banyak berlaku di Baotou terbukti telah menyebabkan kemusnahan kepada hasil pertanian dan kesihatan seperti kerosakan hasil tanaman, gigi tercabut dan rabut putih atau beruban diawal usia muda sekitar 20-an. Malah kematian disebabkan kanser juga direkodkan walaupun lokasi penempatan penduduk berada 10KM dari kawasan penyimpanan sisa buangan radioaktif itu.
  3. Kajian yang dilakukan oleh Kolej Perubatan Jiangxi di China dari sample darah dan ujian IQ pada kanak-kanak mengemukakan kesimpulan bahawa kanak-kanak di sekitar umur 7-10 tahun yang tinggal berdekatan dengan kawasan pemprosesan nadir bumi berkemungkinan mempunyai IQ atau kecerdasan akal yang lebih rendah berbanding mereka yang tinggal jauh atau yang tinggal di kawasan yang terkawal.
Video yang aku katakan tadi oleh seorang rakyat Australia yang peka terhadap isu ini. Hayati dan cuba fahami mesej yang ingin dia sampaikan:


  

Aku berpendapat, projek Lynas ini sangatlah tidak sesuai dan berisiko tinggi. Projek ini boleh dijalankan� sekiranya lokasi kilang tersebut diletakkan dalam kawasan kawalan 35 km minimum seperti yang digariskan oleh kerajaan Australia dan boleh menjadi sumber pendapatan yang lumayan kepada negara sekiranya cukai dikenakan terhadap syarikat Lynas Malaysia Sdn Bhd. Kalau dua yang aku sebutkan ini tak berlaku, maka sebagai rakyat tentanglah projek ini habis-habisan. Ini adalah untuk kebaikan kita bersama.

Tugas aku melalui blog ini adalah untuk menyampaikan maklumat. Kepada blogger lain yang mempunyai rasa tanggungjawab, sampaikan maklumat ini melalui blog anda. Copy paste dibenarkan macam biasa. Tweetkan kepada Najib Razak. Harap usaha kecil sebegini dapat mengubah sesuatu.

Sumber:
  1. Apa itu Lynas?
  2. National Geographic: Rare Earth Elements

ENTRY INI 100% DI COPY PASTE DENGAN IZIN DI BLOG ARIFF DIATAS DASAR KEPRIHATIAN DAN TANGGUNGJAWAB MENYAMPAIKAN INFO TERHADAP RAKYAT .


Mari baca lagi...

Tiket murah punye pasal

Hari ni seopis aku naik gila membooking tiket flight murah.
Sib baik bos2 takde hari ni, shh... jangan bagitau bos besar!


Yang jadi gila tu bukan sebab ape, sebab tak dapat menahan kesabaran
website hang la, error sana error sini... 
Korang tau dari kul 8.30 am aku check date yang ade seposen tu, 
Feb2012, Mac2012 ade banyak lagi...yang buat aku gila bila time buat payment
leh plak dia bagitau harga dah berubah, yang seposen tu dah habis.. aarrgghhh!
Siot tol la... waiting room punya hal la ni... Date dah cantik tu... 
tapi member aku yang tengah sama2 booking lepas plak! Lagi la aku tensii... 
Terpaksa la pilih date lain. Tengok2 seposen pergi je, ada tu balik je.
Check punya check ada la bulan April.. cepat2 book, hang lagi..
tukar pc orang lain plak, tak jalan jugak! Pergi balik pc aku, baru la boleh...
Huh! Dah kul 11am, tak makan lagi semata2 nak beli tiket seposen. 
Sib baik aku dah pasang niat puasa malam tadi.. ON je la..
Alhamdulillah, dapat la gak nak bawa anak naik kapalterbang.. 
sian anak2 aku, kena tunggu tawun depan.. tapi nak wat camne, 
ibu mu ini bukannya 'berado' tapi yang ado2 aje...





Mari baca lagi...

Sticky Post : GA-thon

Sempena Hari Wesak ni, memandangkan aku kebosanan tahap 'beta'
takde menda nak buat hari ni jadi aku melancarkan
GA-thon buat diriku... muahahahaha
Start dari 16 hingga 20 Mei 2011

Dan aku berharap mengenalah GA yang join ni, kalo tak satu pun at least 5 la
Semoga aku ade LUCK dan korang doakan la untuk aku yer...
So akhir kata 'Marilah bersama aku mengejoinkan dirimu dalam GA2x nih'

Update : GAthon list

GAthon 1 : AidaZaki

GAthon 2 : Moe Closet
diTAG : Afiqah, Kathy Tuah

GAthon 3 : Saudagar Musafir

GAthon 4 : FromKualaLumpur

GAthon 5 : Pondokkecilku Ibu
diTAG : Dilaz, Rosie, Syarni, Afiqah, Kathy Tuah
 
GAthon 6 : Le Beau Mode
diTAG : Dya, Dilaz, Afiqah,

GAthon 7 : Die Yah

GAthon 8 : 123 Soft Toy Collection
diTAG : m@m@TOmeLL

GAthon 9 : Kiszydolls

GAthon 10 : Keyphochee

GAthon 11 : Chiq Dina

GAthon 12 : AzatieSayang

GAthon 13 : Colours Of Melody

GAthon 14 : Zulaikha Crafter

GAthon 15 : Catatan Dari Dengkil






Mari baca lagi...

1st Giveaway Catatan Dari Dengkil

 Ini lak GA dari Catatan dari Dengkil.
Huih.. lumayan tul hadiah bagi GA ni.
U see la hadiahnya...

Langganan Vipre Antivirus Premium untuk 3 tahun 
yang bernilai RM299 (harga asal)
Thanks to penaja  VIP Tech Marketing

Wang Tunai berjumlah RM100.00

Cam rugi lak kalo aku tak join, mana tau ade rejki.
Owh, to azwandengkil : I dah like VIP Tech Marketing tau...

Tarikh tutup : 30.06.2011
GAthon15











Mari baca lagi...

Sepatu Merah 1st Giveaway



Lagi hadiah plushie yang harus dimenangi...
Hopefully ada luck ler... AMIN...

Sambil2x tu akak kasi promote skit la blog owner ni,
sebabnya akak suka hasil craft nyer... awesome..
err... ni bukan nak membodek yek.. tapi kalo dapat saprice gift ape salahnye

Tarikh tutup : 15.06.2011
GAthon14



Mari baca lagi...

1st Giveaway Colours Of Melody

Colours Of Melody

Memula kita tengok hadiah GA ni.. menariks jugak!





1st PRIZE
Padini's Outfits








 2nd PRIZE
CHYMARA Body shop's perfume








3rd PRIZE
Cleanser, Toner & Moisturizer by Garnier



cam sama tak?

Alice.., suka tak? suka tak? Sori... ahkak tak terer ngedit gambo2x ni..


Tarikh tutup : 25.05.2011
GAthon13


Mari baca lagi...

3rd Giveaway AnakBuah Atie


Siapa nak join kontes ni kena jawap 1 soalan susah ni dulu...
Memang le susah kalo tak kenal ngan Kak Atie kita ni personally.
Aku pown main hentam taram je jawapannya.. Soklannya berbunyik :

BERAPAKAH JUMLAH ANAK BUAH ATIE?
Jawapannya ialah 18

Tarikh tutup : 09.06.2011
GAthon12




Mari baca lagi...

Giveaway Dari Dapur CHIQ DINA


Akak kagum dengan orang yang suka dan pandai memasak.
Almaklum la, akak suka memakan jerk...

CHIQ DINA nak bagi 3 buku resipi pada saper yang join GA nye ini.
 Kalo akak dapat, akak akan cuba resipi di dalamnya,
kalo tak jadi masakan akak itu, akak makan buku tu
akan cuba sampai berjaya... ( apakah ini ayat bodek? )

Tarikh tutup : 20.05.2011
GAthon11






Mari baca lagi...

FM From Australia


GA ni tajaan keyphochee. Sila join di sini jika berminat

Saya teringin sangat nak FM Australia tu sebab...
suka hias peti es tapi FM yang ni blum ada di dinding peti es saya

Tarikh tutup : 20 Mei Jam 5PM
GAthon10






Mari baca lagi...

Kiszydolls Giveaways

Korang taknak ke kiszydolls mr bebey yang unik dan comel ni..?
nak join GA ni sila ke



bestnye dapat hug kiszydolls :)

Sesapa yang berminat ngan bantal plushie Kiszydoll ni bolehlah tempah ye.
Harganya mampu milik la, tak mahal pun.

Untuk Cik Balqis the owner, kamu sungguh kreatip, inovatip, tekun, rajin dan sabar.
Kalo sumer tu takde kamu takkan berjaya menghasilkan plushies tu.
Apepe pun tumpukan pada study first tau. Goodlak 2U!

Tarikh tutup : 20 May 2011
GAthon9



Mari baca lagi...

123 Soft Toys Giveaway!!!


Alalalalalalaa... cumilnya patung ni..
kalo akak menang ye dik, akak amat berterima kasih.
Patung bebiri Timmy Time ade tak?!

Sesapa yang nak join KLIK SINI

TAG sorang : m@m@TOmeLL
Mama ni suka join contest GA

Tarikh tutup : 15.07.2011
GAthon8

Mari baca lagi...

Sapa Nak FM dari Kuching,Sarawak


Puan Hidayah nak bagi FM ni.. meh la join! 
Apakah FM tu..? (ada yang tanya akak, okay)
FM tu Fridge Magnet.. iye la tu kot! Bukan frekuensi muzik? ek...
Ahkak ni memang penggumpul FM Hidayah oii...
Dalam kolexi akak blum ade FM Sarawak ni tau,
so tingin la jugak nak satu, apalagi... choose me la ek.
GAthon7


Mari baca lagi...

Le Beau Monde 1st GA

Cantik cantik belaka aksesori kat blogsop ni tau...
Kali ni Le Beau Monde buat GA untuk pertama kalinya.
Hadiahnya bernilai RM30, RM20 dan RM10.
Harap-harap hadiahnya aksesori la jugak yer...
dan seperti biasa akak mengharapkan kemenangan besar... wah5x
Owner, pilihlah saya yer... toin..toin...toin

Lagi-lagi kamu diTAG olehku :
.::  Dya  ::.
.::  Dilaz  ::.
.::  Afiqah  ::.
GAthon6



Mari baca lagi...

GAthon terus berlangsung...

Yang ni spesel ntuk 20 orang follower nyer sahaja
Hadiahnya pulak so price SURPRISE!!
Tapi dijanjikan cute miut gift nye itu..
err.. pst mummy, jangan tertinggal plak nama aii 
ntuk penerima gift ni yeah. Musti tau!

Kamu diTAG olehku lagi :
.::  Dilaz  ::.
.::  Rosie  ::.
.::  Syarni  ::.
.::  Afiqah  ::.
.::  Kathy Tuah  ::.
GAthon5




Mari baca lagi...

Give Away Contest - FromKualaLumpur.blogspot.com


Untuk GA kali ni pulak menawarkan hadiah :
NEW Maybelline New York Long Extreme Stiletto Mascara

Dah lama sakan ahkak tak pakai mascara..
ai kan beauté naturelle tapi terhingin gak memakainya kembali.
Tak dapat mascara, dapat lipgloss pun canteekkk...
jadi randoman tu diharap mengena lah
GAthon4



Mari baca lagi...

Saudagar Musafir Cheesetart Giveaway


Huih... my pebret nih, cheesetart! Musti join GA sebegini.
Mana taw ade rezki, menang.. kepada owner iaitu Saudagar Musafir
saya adalah seorang pencinta cheesetart, silalah pilih saya
agar saya tidak kempuden marang sekeper anda kempunan.

GAthon3



Mari baca lagi...

Shawl Random Giveaway dari Moe Closet!

Comel lak akak tengok banner ko ni dik...
sehingga tertawan lalu mengejoinkan diri untuk GA ni.
Selamat Maju Jaya dalam bisnesmu ye dik..


Kamu diTAG olehku :
.::  Afiqah  ::.
.::  Kathy Tuah  ::.
GAthon2


Mari baca lagi...

Join Contest Happy Birthday Aidid

Semoga Aidid jadi anak yang soleh dan membanggakan ayah dan ibu

Ini la gambar anaknda saya..
GAthon1




Mari baca lagi...